Er zijn vele redenen waarom de natuur ons zo aantrekt.
Één van de belangrijkste redenen is dat de mens er de ruimte niet volledig domineert.

Ben je er wel eens van bewust dat de stad geen enkele vierkante centimeter ruimte over laat voor interpretatie? En wat doet dat eigenlijk met je? We staan er niet altijd bij stil maar wij mensen hebben onze omgeving volledig functioneel gemaakt. Het bestemmingsplan geeft aan waar we wonen, winkelen, lopen, rijden, werken, recreëren, zorgen, eten, sporten en wat al niet meer. Deze infrastructuur is uiteraard bedoeld om een gestroomlijnde economie en veilige omgeving te bevorderen. Toch zie je dat mensen steeds meer behoefte hebben aan het veranderen of mengen van functies. We sporten in recreatiegebieden, we winkelen waar we wonen en werken waar we eten. Er wordt geknipt bij de fietsenmaker en in de nabije toekomst zullen velen van ons onze ouders verzorgen in de achtertuin. Het is vaak technologie die mogelijkheden schept, maar er is meer aan de hand.

Het voordeel van de wereld veranderen ten gunste van ons functioneren is duidelijk, elke bestemming krijgt zijn eigen passende faciliteiten en infrastructuur. Dat maakt het makkelijk als we grondstoffen willen vervoeren, naar de WC moeten of mensen willen ontvangen. Dit is vooruitgang! Anders duurt iets lang of worden we geconfronteerd met zaken waar we niet mee bezig willen zijn. We zijn er zo mee opgegroeid dat we dit volledig normaal vinden. Wat we misschien minder in de gaten hebben, is dat het ook afbreuk kan doen aan de nieuwsgierigheid en openheid waarmee we in de wereld zijn geboren. Functionele plekken zijn dwingend en sluiten allerlei opties uit. Mede daarom voelen we ons zo vrij als we in de natuur zijn en hebben we daar vaak mooie jeugdherinneringen aan. Want toen je die hut maakte, creëerde je zelf je eigen ruimte. De sloot bood verassingen en misschien ben je wel eens verdwaald zonder dat je aan iemand de weg kon vragen. Rara hoe kan het dat je precies die dingen blijft herinneren?

Alhoewel we Nederland als een welvarende samenleving kunnen beschouwen, zijn er steeds meer mensen die vragen beginnen te stellen over de bestaande systemen en daarbij horende structuren. Dat is niet zo gek, want de uiteindelijke consequenties van ons handelen op de aarde zijn vernietigend. Hoe zit het eigenlijk met de CO2 uitstoot in ons transportsysteem? Hoe kan ik anders met mijn energiegebruik omgaan? Waar komt mijn voedsel vandaan en als afval voedsel is, waarom betaal ik dan zo veel voor de riolering? Als je al dit soort vragen terugherleidt naar de essentie, dan kom je er achter dat we gevangen zitten in een oude ontworpen omgeving die niet perse de juiste oplossingen biedt voor de problemen van nu. Eigenlijk zou het anders moeten, maar ja, dit is nu eenmaal hoe het werkt. En ja, er is verandering. Hoe zouden we deze verandering kunnen versnellen?

Met de KantoorKaravaan hopen we een steentje bij te dragen aan een oplossing. We haken in op de beweging van het ‘nieuwe werken’ waarbij mensen zelf kunnen kiezen waar ze werken en hoe ze hun werkomgeving indelen. Dit gegeven koppelen wij aan de mooiste plekjes in de natuur zoals op de landgoederen Roggebotstaete of Welna, waar ze zoeken naar nieuwe manieren om mensen met de natuur te verbinden. Maar ook op een inspirerende en innovatieve plek zoals ‘Mijn stadstuin‘ in de Tuinen van West nabij Amsterdam vinden we de juiste context om neer te strijken. Naast dat natuur een eindeloze schoonheid heeft en wijsheid herbergt, is het ook de plek waar de lange lijst van stadse bestemmingen achterwege blijft. Dit is nog de enige echte ‘vrije ruimte’ die we tegemoet kunnen treden. Bij ons geen balie, maar een buitenruimte die je zelf naar eigen inzicht kan indelen.

De off-grid faciliteiten en de omgeving nemen je mee naar de essentie, waar het ook allemaal weer om draait. En dat is ook waar het voor ons om draait: dat we weer een relatie opbouwen met de natuur. Wij bieden een plek aan waar de focus niet primair ligt op de vaste structuur, maar waar we mogen ontdekken en ons laten inspireren. Wij zien gebeuren dat deze omgeving gunstig uitpakt voor vergaderingen, teamuitjes, deals en het schrijven van businessplannen of andere bezigheden in ons werkzaam bestaan. Wij zien nieuwsgierigheid ontstaan en openheid naar de natuur en naar elkaar. Gesprekken krijgen een nieuwe dimensie en mensen staan stil bij wat er werkelijk nodig is. Hierdoor dragen we een steentje bij aan een hernieuwd besef dat we zelf onderdeel van de natuur zijn en dat we er letterlijk belang bij hebben natuur onderdeel te maken van onze samenleving.

Onder de vlag van stichting The Tipping Point willen we het kantelpunt naar een duurzame samenleving zo snel mogelijk bereiken. Dit doen we door ons zo veel mogelijk door de natuur te laten inspireren, met projecten zoals I Love Beeing. De KantoorKaravaan is een spin-off van het project SustainsVille, dat een meer vaste plek in de natuur ambieert waar de aanwezigheid van mensen de natuur juist versterkt. De KantoorKaravaan staat op locaties op basis van tijdelijke vergunningen en we nodigen iedereen uit die nieuwsgierig is naar onze start-up om een dag te komen werken en te proeven aan het kantoor van de toekomst. Tevens is overnachting mogelijk in een eigen tent. Mensen kunnen aanhaken met mobiele trucks en kantoorcaravans om op de mooiste locaties een ultieme kantoorfaciliteit te bieden. Onze droom is een Karavaan met een uitgebreid mobiel kantooraanbod voor de meest uiteenlopende bedrijven en organisaties die de mogelijkheden zien van het benutten van de vrije ruimte in de natuur.

0

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.